Detroit Red Wings eist niets minder dan play-offs van Lalonde


Foto: Facebook Detroit Red Wings

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Bij de Detroit Red Wings waren aardig wat mutaties onder general manager Steve Yzerman. Hoewel een icoon bij de club komt er van de fans toch wat kritiek. Dat hij coach Derek Lalonde liet blijven en het te lang duurt voordat hij de talenten Moritz Seider en Lucas Raymond lang aan de club kan binden met een contractverlenging. Heet van de naald. Raymond acht jaar 8,75 miljoen per jaar.

LEES OOK: Kan Sidney Crosby in zijn nadagen Pittsburgh nog goud bezorgen?

Terugbik seizoen 2023-2024

De Red Wings kenden met een 41 maal winst 32 keer verlies en negen keer verlies na overtime en shootouts een teleurstellend seizoen. Ze eindigden vijfde in de Atlantic division, als negende in de Eastern Conference en als achttiende in de league. De strijd om de wildcard was bloedstollend. Vanwege één extra verloren wedstrijd ten opzichte van de Capitals grepen ze op de laatste dag naast een wild-card. Voor het achtste jaar op rij geen play-offs in Detroit.

De Red Wings kenden een jojo-seizoen. Met Daniel Sprong en Alex de Brincat als nieuwe scherpschutters vlogen de Wings uit de startblokken. Toen na negen weken ook superster Patrick Kane aan boord kwam leken de mogelijkheden oneindig. Dat pakte anders uit. Coach Derek Lalonde bleef maar rommelen met zijn line-up en de automatismen verdwenen uit de ploeg.

Na de jaarwisseling pakten de Wings het onder aanvoering van captain Dylan Larkin weer op. Detroit gold toen als een zekerheid voor de play-offs. Totdat Larkin geblesseerd raakte en coach Lalonde wederom onbegrijpelijke keuzes maakte. Debrincat en Sprong verloren hun vorm en de Wings raakten in een vrije val. In Detroit schreeuwde men om het hoofd van Lalonde. Maar terwijl overal in de NHL coaches voor minder op straat werden gegooid bleef general manager Steve Yzerman rustig. Een fitte Larkin betekende een wederopstanding voor de Wings. Maar vooral Lucas Raymond trok in april de puck naar zich toe en bracht de Wings weer terug in de race. Uiteindelijk kwamen ze net iets tekort.

Aangetrokken spelers

Cam Talbot, goalie. Het geld mag rollen in Detroit: de 37- jarige goalie komt van LA en tekende een tweejarig contract voor 2,5 miljoen per jaar . Hij zal de strijd aangaan met Ville Husso (vaak geblesseerd), Alex Lyon en Jack Campbell. Vier goede goalies is er één te veel. Men vermoedt dat Husso (erg duur) nog een trade gaat krijgen.

Vladimir Tarasenko, forward. wederom een veteraan met een fors prijskaartje. De 32-jarige scoorde 23 goals afgelopen seizoen voor de Florida Panthers. Hij haalt bij lange na niet meer de cijfers uit St. Louis (gemiddeld 71 punten, 36 goals) tussen 2014 en 2019. Tarasenko zal een top zes rol krijgen en casht in Detroit zijn twee Stanley Cup ringen: negen miljoen dollar voor twee jaar Detroit.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Vladimir Tarasenko

Austin Watson, forward. De 32-jarige Amerikaan speelt al negen jaar in de NHL en mag zich bewijzen met een professional tryout om een contract af te dwingen.

Tyler Motte, forward. Free agent en een eenjarig contract voor maar 800.000,00 dollar. Negen punten in 69 wedstrijden in Tampa Bay.

William Lagesson, defense. Free agent met een eenjarig contract. Speelde 30 wedstrijden vorig seizoen in de NHL bij Anaheim en Toronto en had vier assists. Pure breedte versterking.

Jack Campbell, goalie. Uitgekocht door Edmonton. Had een vijf x vijf contract. Speelde echt als een natte krant bij de Oilers. Nu een eenjarig contract voor NHL minimum salaris 775.000,00 dollar.

Erik Gustafsson. defense. Free agent en kreeg een tweejarig contract voor vier miljoen dollar in twee jaar. Komt over van de New York Rangers waar hij 31 punten haalde afgelopen seizoen met zes goals en 25 assists.

Vertrokken spelers

Shayne Gostisbehere, defense. Gostisbehere (31) scoorde tien goals en noteerde 46 assists (nummer één in Detroit) waarvan 27 tijdens de powerplay. Toch laat Yzerman deze topper gaan. Hij tekent een driejarige deal bij de Hurricanes voor 3,2 miljoen dollar per jaar. Waarom Detroit dat niet voor hem over had, is onbegrijpelijk.

David Perron, forward. De 36-jarige kende een matig seizoen: zeventien goals maar zijn forechecking is fantastisch. Is een leidend figuur in de kleedkamer en op het ijs. Hij beschikt over een topmanager: Ottawa betaalt hem via een tweejarig contract namelijk vier miljoen per jaar!

Daniel Sprong, forward. Sprong kende eigenlijk een uitstekend seizoen. Voor de tweede achtereenvolgende keer noteerde de Amsterdammer een 40+ seizoen als vierde lijnspeler met zeer beperkte ijstijd. Hij scoorde achttien goals en 25 assists (43 punten) nadat hij het jaar ervoor 21 goals en 25 assists (46 punten) leverde voor de Seattle Kraken (ook vanaf lijn vier). Sprong gaat naar de Vancouver Canucks. Daar tekende hij een eenjarig contract voor slechts één miljoen dollar. Sprong kiest voor het sportieve: in Vancouver krijgt een kans om bij een topteam in de top zes te komen. Andere aanbiedingen waren lucratiever maar van een minder sportief niveau.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Daniel Sprong Instagram

James Reimer, goalie. Gaat als een free agent voor een jaar naar Buffalo. Speelde in Detroit 25 wedstrijden met .904 save percentage en gemiddeld 3.11 goals tegen.

Robby Fabbri, forward. Getrade naar Anaheim Ducks voor een rookie goalie. Kwam tot 32 punten met achttien goals en veertien assists. Was wel een minus 13.

Jake Walman, defense. Getrade naar San Jose met een second roud pick 2026 tegen future considerations. De verdediger was goed voor 21 punten (12G, 9A) in 63 wedstrijden.

Austin Czarnik, forward. De 31 jarige geboren in Detroit gaat naar Zwitserland bij SC Bern spelen. Had 1 assist in 34 wedstrijden in de NHL met Detroit.

welke talenten gaan ijstijd krijgen?

Jonatan Berggren, forward. Dit 23-jarige Zweedse talent moet de opvolger van Sprong worden in Detroit. Hij had een redelijk seizoen in 2022-2023 (28 punten, vijftien goals en dertien assists in 67 wedstrijden), maar haalde vorig jaar niet de selectie en verbleef grotendeels in de AHL. Speelde twaalf wedstrijden in de NHL met zes punten (2G, 4A).

Simon Edvinsson, defense. De 21-jarige Zweed heeft inmiddels in twee seizoen 25 NHL wedstrijden achter de kiezen maar gaat dit seizoen voor de echte doorbraak.

Wat kunnen we verwachten?

Tsja, lijn één en twee zien er op papier fantastisch uit en wat betreft de goalies: ook dat zit wel snor. Maar de Wings hebben aan diepte ingeboet. Er is veel kwaliteit verdwenen uit lijn drie en vier. De spelers die daar nu staan zijn erg duur, weinig productief en zeer blessuregevoelig gebleken. Hun productie komt niet eens in de buurt van de vertrokken Robby Fabri, Shane Gostisbehere en Daniel Sprong. General manager Yzerman neemt een risico.

Komend seizoen zal Lalonde geen misstap mogen maken. Zijn team is uitgebreid met veteranen die veel geld kosten, Kane blijft nog een jaar. Er is geen excuus meer in de fans in Detroit eisen de play-offs in hun Little Ceasars Arena en niet voor één ronde. Het zwaard van Damokles hangt boven het hoofd van Lalonde.

Verwachte lijnen

Michael Rasmussen – Dylan Larkin – Lucas Raymond
Alex DeBrincat – J.T. Compher – Patrick Kane
Joe Veleno- Andrew Copp – Vladimir Tarasenko
Tyler Motte – Marco Kasper – Christian Fischer

Ben Chiarot – Moritz Seider
Simon Edvinsson – Jeff Petry
Erik Gustafsson – Erik Gustafsson

Cam Talbot
Alex Lyon
Ville Husso

Previous IJCU Utrecht Dragons op weg naar aansluiting met de top?
Next Zoetermeer Panters vaste waarde voor de play-offs?