Tampa liet icoon en captain Steven Stamkos vertrekken en nu?


Foto: Instagram Tampa Bay Lightning

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Tampa Bay Lightning haalde nipt de play-offs en verloren van de buren Florida Panthers. Die daarna voor het eerst de Stanley Cup wonnen.

LEES OOK: Heeft St. Louis Blues de juiste mix met jong talent en veteranen?

terugblik seizoen 2023-2024

Voor Tampa liep het afgelopen seizoen uit op een bittere teleurstelling. Het met sterren volgepropte superteam uit Florida kwam via 45 gewonnen wedstrijden, 29 keer verlies, acht keer verlies met overtime/shootouts, als vierde uit de bus in de Atlantic Divisie. Het was net genoeg voor een play-off-plek. Tijdens de play-offs was het na ronde één al klaar tegen de buren uit Sunrise de latere winnaar Florida Panthers. In de Eastern Conference eindigden ze als zesde en in de League als negende. In de Amalie-Arena zullen de 19.000 enthousiaste fans betere resultaten eisen en zullen de verwachtingen hoog zijn. Tampa zal bij de laatste vier van de play-offs willen eindigen en pas dan kan het seizoen voor general manager Julien Brisebois en coach Jon Cooper redelijk geslaagd worden genoemd. In ieder geval is deze week Victor Hedman benoemd als captain van Tampa Bay. Hij is de elfde captain in de geschiedenis van de club.

aangetrokken spelers

Jake Guentzel, forward. De 29-jarige topschutter tekende megacontract (zeven jaar, 63 miljoen dollar) en zal een eerste lijn gaan vormen waar menig tegenstander nachtmerries van krijgt: samen met Nikita Kucherov en Braden Point gaat hij de doelpuntenmachine van Tampa vormen. Guentzel haalde afgelopen seizoen (77 punten (30 goals en 47 assists) voor Pittsburgh en Carolina.

tekst gaat verder onder de foto

Charles LeClaire-USA TODAY Sports

Ryan McDonagh, defense. Kwam met een trade van Nashvillve voor een aantal draft picks naar Tampa Bay. Speelde al in Tampa van 2017 tot 2021.

Logan Brown, forward. Dit is raar speelde bij Tampa Bay kreeg geen contract aangeboden en mag nu via een professional tryout om toch een contract af te dwingen.

Cameron Atkinson, forward. Komt over van Philadelphia waar hij uitgekocht is van zijn contract.

Zemgus Girgensons, forward. Komt als free agent naar Tampa. De Let tekent voor drie jaar 800.000 per jaar. Had in Buffalo veertien punten in 63 wedstrijden.

J.J. Moser, defense. Kwam met Conor Geekie over van Utah. Tekende meteen een aardig contract in Tampa. 6.75 miljoen voor twee jaar.

vertrokken spelers

Steven Stamkos, forward. De 34-jarige captain verlaat Tampa en tekende een moddervet contract in Nashville (32 miljoen voor vier jaar). Met Stamkos vertrekken 81 punten (40 goals en 41 assists). Het aantrekken van Guentzel was dus geen overbodige luxe. Stamkos is de absolute superstar uit de geschiedenis van de Bolts: met 555 goals, 1137 punten en 1082 wedstrijden is hij op al die terreinen de nummer één in de geschiedenis van Tampa Bay. Hij won in 2020 en 2021 met de Lightning twee keer de Stanley Cup.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Facebook Steven Stamkos

Zach Bogosian, defense. Al vroeg in het seizoen vertrokken naar Minnesota Wild.

Calvin de Haan, defense. Na een jaar alweer weg. Nu naar Colorado. Tien punten in 59 wedstrijden.

Matt Dumba, defense. Kwam in maart naar Tampa, maar nu als free agent naar Dallas. Kwam in achttien wedstrijden tot twee assists.

Haydn Fleury, defense. Free agent, op weg naar de Winnipeg Jets.

Mikhail Sergachev, defense. Getrade naar Utah. Zie de details bij Connor Geekie.

Anthony Duclair, forward. Cashen veertien miljoen voor vier jaar naar de New York Islanders

Tanner Jeannot, forward. Traded naar de Los Angeles Kings voor een 2024 vierde ronde pick en een 2025 vijfde ronde pick.

Tyler Motte, forward. Free agent een jaar naar Detroit.

welke talenten gaan ijstijd krijgen?

Conor Geekie, forward. De als nummer elf gekozen draft pick in ronde één van de 2022 NHL draft is het jongere broertje van Bruins aanvaller Morgan Geekie. Conor is nu 20 jaar en had een topseizoen in de WHL voor Wenatchee en Swift Current met  99 punten (43 goals, 56 assists). Het is een stevige speler (1m 92 en 103 kilo) met een uitstekende schaatstechniek. Hij zal zeker een kans krijgen om in de loop van het seizoen in de bottom-six te spelen, zo is de verwachting. Hij kwam over van Utah HC in een trade samen met J.J. Moser en naar Utah Mikhail Sergachev.

Gage Goncalves, forward. Heeft vorig seizoen al twee wedstrijden in de NHL gespeeld. In de AHL was hij goed voor 58 punten (13G, 45A).

Wat kunnen we verwachten?

Tampa ontbeert scorend vermogen in de bottom six. Net als de Red Wings leunen de Bolts wel heel stevig op hun eerste twee lijnen. Tampa kon weleens topzwaar blijken als er niet wat aan lijn drie en vier gesleuteld wordt voor de start van het seizoen of lopende het seizoen. Tevens is de back-up goalie Jonas Johansson nou ook niet bepaald een slot op de deur. .890 save percentage en 3.37 goals against.

mogelijke lijnen

Jake Guentzel – Brayden Point – Nikita Kucherov
Brandon Hagel – Anthony Cirelli – Cameron Atkinson
Zemgus Girgensons – Nicholas Paul – Michael Eyssimont
Conor Sheary – Luke Glendening – Mitchell Chaffee

Victor Hedman – Darren Raddysh
Ryan McDonagh – Erik Cernak
Janis Moser – Nick Perbix

Andrei Vasilevskiy
Jonas Johansson

Previous Golden Sharks Mechelen nu wel op weg naar de play-offs?
Next Kan Chiefs Leuven verrassen in het eerste jaar van de CEHL?