Den Haag haalt Heerenveen door de gehaktmolen in derde periode


Foto: Jan Gijsselhart

In het zonnige Amsterdam werd gisteren gestreden om de eerste grote prijs van ijshockeyseizoen 2024-2025. De Ron Bertelingschaal 2024 werd een makkelijke prooi voor UltimAir HIJS Hokij Den Haag dat de Unis Flyers Heerenveen een ongenadig pak slaag gaf.

LEES OOK: Ron Berteling Schaal prooi voor UltimAir HIJS Hokij

UltimAir Hijs Hokij Den Haag – Unis Flyers Heerenveen 8-2

Om 19:00 was tijd voor actie na alle toespraken en award ceremonies. De spelers begonnen lekker fanatiek en na elf seconden zaten Flyer Jay de Ruiter en Hagenees Wesley de Bruijn (goal) al in de Sin Bin. Den Haag dicteerde het tempo en zette direct druk. Heerenveen probeerde met snelle uitbraken een goal te forceren maar enforcer Jordy van Oorschot (twee assists) en eliminator Eric Backman stopten de Friezen onder het ijs of brachten de puck snel weer in Haags bezit.

tekst gaat verder onder de foto

Jordy van Oorschot #44 stelt orde op zaken. Foto: Jan Gijselhart

In de negende minuut was het raak. Sniper Raymond van der Schuit (drie goals) zette Hijs Hokij op een 1-0 voorsprong. Na 70 seconden lag de gelijkmaker al achter de sterk keepende Haagse goalie Brett Magnus. De Friese Fin Henri Ruotsalainen (goal en assist) rondde fraai voorbereidend werk van Lennert Vosmer (assist) af.

Drie minuten later stormde Jordy van Oorschot door het hart van de Friese defensie en vond daar uiteindelijk Raymond van der Schuit die zijn tweede treffer in het doel van Martijn Oosterwijk schoof. Tot aan de eerste pauze hielden beide teams elkaar verder redelijk in evenwicht.

In periode twee schaatsten de Hagenezen een beetje achter de feiten aan. Door vijf verschillende straffen speelden ze de halve periode met een man minder. Joy Turpijn (twee goals) daarover: “We lieten ons uit de tent lokken en kwamen daardoor niet in ons spel. We zijn heel sterk in 5 on 5 maar daar kwam in periode twee niet veel van terecht” .

Heerenveen kon ondanks de riante powerplay tijd maar mondjesmaat profiteren. Er was weer Finish delight voor nodig om de Friese supporters te laten juichen. Tuukka Rajamäki (goal) vuurde de puck in het Haagse net na een mooie assist van landgenoot Henri Ruotsalainen. Dat was meteen het laatste vuurwerk van de Unis Flyers. In periode drie vernederde Den Haag met zes (!) treffers de Friezen tot op het bot.

tekst gaat verder onder de foto

Nick Verschuren (16) juicht na weer een Haagse goal. Foto Jan Gijselhart

Zaterdag gehaktdag

Joey Oosterveld (goal en twee assists) startte de lawine aan treffers in de 42e minuut: 3-2. Vervolgens liep Den Haag aan de hand van Donovan de Zwart (drie assists) door treffers van Nick Verschuren (goal), Raymond van der Schuijt, Joy Turpijn en Wesley de Bruijn uit naar de 8-2 eindstand.

Forward Dani van Schilt verklaarde na afloop de ommekeer in periode drie: “We hebben in de tweede pauze goed gesproken en zijn weer volgens de afspraken gaan spelen. Als we ons eigen spel uitvoeren en ons niet laten uitlokken, komt het goed. We spelen altijd met druk op de tegenstander en dat werkte uitstekend.”

Ultimate Air Hijs Hokij is klaar voor het seizoen. In Heerenveen valt nog wat constructiewerk te verrichten.

Previous Monsterzege Utrecht Dragons op Smoke Eaters Geleen
This is the most recent story.