Supersunday: Bekerperikelen en een oorwassing in de CEHL


Juuso Rajala goed voor vier assists en een goal Foto: Website die Bären Neuwied

Tijdens Hockey Sunday viel er gisteren weer veel te beleven. In de bekercompetitie werden in Heerenveen en Geleen de laatste twee tickets voor de halve finale van de nationale beker vergeven. En in de CEHL stonden twee pittige potjes op het programma waaronder de pot tussen de aartsrivalen Herentals en Liège.

LEES OOK: Supersaturday: vuurwerk in Beker, Ere en CEHL

Unis Heerenveen Flyers – Leeuwarden Capitals 5-1

In het prachtige Thialf bleef Leeuwarden lang in het spoor van de grote Friese rivaal uit de CEHL. Na periode één ging men met een 1-1 tussenstand de break in. In periode twee wisten de Flyers wederom de voorsprong te pakken maar kwamen de Capitals niet meer langszij. Daar was vooral het prima keeperswerk van Flyer Martijn Oosterwijk debet aan.

In periode drie was het de all or nothing voor Leeuwarden. Ze moesten met minimaal één goal verschil winnen om verlenging af te dwingen. Het liep anders. Heerenveen toonde het klassenverschil in periode drie tijdens vijf dodelijke minuten. Tussen de 42e en 47e minuut schoot Heerenveen drie raak. Man of the match was wederom de Finse aanwinst Tuukka Rajamäki (goal en een assist). Bij die 5-1 bleef het uiteindelijk. Heerenveen sluit zich aan bij Amsterdam en Den Haag voor de halve finale.

Snackpoint Eaters Limburg – Utrecht Dragons 16-0

In de tweede match om de laatste plek in de halve finale werd het krachtsverschil tussen de CEHL en de Eredivisie duidelijk. De Limburgers walsten over het Drakengebroed uit Utrecht en stuurden ze met een eclatante nederlaag terug naar de Randstad. Mike Collard deed met drie goals en vier assists zijn oude club, waar hij in 2021 voor debuteerde, het meeste pijn.

Mike Collard op archief in actie voor de Dragons. Foto: IJshockeyfoto.nl

De Limburgers pakken zo met speels gemak het vierde en laatste toegangsbewijs tot de halve finale. Aangezien er al geloot is bij de eerste ronde zijn de halve finale’s ook al bekend. Amsterdam – Heerenveen en Den Haag – Geleen.

EHC Die Bären Neuwied – Mechelen Golden Sharks 10-3

De Beren uit Neuwied lieten weinig over van de Haaien uit Mechelen. De eerste beste aanval was meteen raak. Eerst werd de aanval van Mechelen afgeslagen door een redding van Neuwied goalie Jan Guryca en kon Michael Jamieson (twee goals drie assists) op de uitbraak er vandoor. Hij kwam niemand meer tegen en kon op volle snelheid zo de hoek uitzoeken achter Mechelen goalie Ignace van Noten. Er vielen nog drie goals in de eerste periode voor de thuisclub. Jeff Smith (drie goals twee assists) prikte er twee binnen waarvan een uit de powerplay en Juuso Rajala (een goal, vier assists) scoorde er ook een.

In de tweede periode liep Neuwied uit naar 7-0. Waarna Mechelen de hatelijke nul van het scorebord kon krijgen. Ben van den Bogaert (goal) kon van dichtbij op een assist van Cas Staps (twee assists) de goalie van Neuwied verslaan. In de laatste periode maakte Neuwied er weer snel twee. Anton Maksim (goal en assist) en Artjom Alexandrov (goal en assist) zorgden voor de 9-1. Waarna binnen een minuut Mechelen twee keer scoorde via Levi Glasman (goal) en Jorre Blomme (goal). Maar het laatste woord hadden de Duitsers via Kirrill Litvinov. Hij werd vrijgespeeld voor de goal door Tjalf Deichmann (goal en assists) en kon ongehinderd uithalen. Litvinov bepaalde de eindstand op 10-3. Een goed weekend voor de Beren met twee overwinningen. Mechelen is nog puntloos na twee wedstrijden.

Heylen Vastgoed HYC – Liège Bulldogs 5-3

Gelijk in het eerste weekend van de CEHL Cup stonden de aartsrivalen tegenover elkaar Herentals en Liège. Het werd zoals zo vaak een meeslepende wedstrijd. Na twintig minuten scoorde beide teams twee keer. Een werkelijk magistrale pass van Alexander Vasilyev (een goal, drie assists) op Mitch Morgan (twee goals een assist) die op volle snelheid uit kon breken zorgde voor de 1-0. Liège goal Troy Passingham was kansloos. De 1-1 kwam op naam van Boet van Gestel (een goal) die op assist van Bryan Henry (twee assists) van heel dichtbij de puck binnen kon tikken. Nog geen twee minuten later stond het 2-1 voor de bezoekers een afgeslagen puck kwam voor de stick van op de inschaatsende Tanguy Auger en die kon vanuit het midden de hoek uitzoeken.

Maar een tripping penalty voor Frank Neven leverde powerplay voor de mannen uit Herentals op. Roope Juhani Niskanen (een goal) hoefde alleen het blad van de stick tegen de grond te houden om de assist van Mitch Morgan binnen te schuiven. In de tweede periode zorgde een stuiterende puck ervoor dat die voor de stick kwam van Dries Schoovaerts (goal) die gewoon uithaalde en de puck stuiterde het doel in van Liège. In de slotfase van de tweede periode deed Emiel Goris (twee assists) een strakke pass geven op Alexander Vasilyev die uit kon breken dwars door het midden en hij wist met een backhand forehand move zo de 4-2 aan te tekenen.

Morgan en Vasilyev een paar apart

In de laatste periode maakte Liège captain Bryan Kolodziejczyk (goal en assist) het weer spannend door de een puck met een arm aan de stick aan te nemen en zo de aansluitingstreffer te maken. Maar negen minuten voor tijd was het Mitch Morgan die werkelijk na wederom een mooie actie van Vasilyev die vol tot stilstand kwam en zo de puck op maat aan Morgan mee kon geven. En met een forehand backhand move zette hij Troy Passingham op het verkeerde been en kon hij de eindstand bepalen op 5-3.

#67 Mitch Morgan Foto: Kurt Tops
Previous Carolina Hurricanes willen laatste stap zetten richting Sir Stanley
Next Colorado Avalanche begint gehavend aan het nieuwe seizoen