Vancouver Canucks met Daniel Sprong klaar voor succes?


Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. De Vancouver Canucks baalden van het verlies in de tweede ronde van de play-offs tegen de Edmonton Oilers en hebben zich flink versterkt. Maar met de goalie problemen is het maar de vraag hoe en wat.

LEES OOK: Colorado Avalanche begint gehavend aan het nieuwe seizoen

terugblik seizoen 2023-2024

De Vancouver Canucks schaatsen na jaren weer mee in de top van de NHL. Met een uitstekend resultaat (50-23-9) eindigden ze als eerste in de Pacific Divisie, als derde in de Western Conference en als zesde in de League. Tijdens de play-offs verloren ze in ronde twee van de Edmonton Oilers. De fanatieke Canucks aanhang heeft honger naar succes en zal met 19.000 supporters ook komend seizoen de Rogers Arena tot een heksenketel maken.

General Manager Patrik Allvin en coach Rick Tocchet worden geprezen voor hun werk tijdens de zomer: goalie Arturs Silovs tekende voor slechts 850.000 dollar en Daniel Sprong voor 975.000 dollar. Dat zijn deals die door de pers in de USA en Canada als absolute diefstal worden afgedaan. De spelers willen blijkbaar erg graag voor de Canucks spelen. Ook Danton Heinen, Jake DeBrusk, Kiefer Sherwood en Derek Forbort versterken Vancouver dit jaar. Alleen DeBrusk is een dure klant (bijna 40 miljoen voor zeven jaar). De verwachting is simpel: De Orca’s willen de Stanley Cup. Het zou het trauma van 2011 voorgoed naar de geschiedenis verwijzen.

belangrijke aangetrokken spelers

Jake DeBrusk, forward. De 27-jarige aanvaller komt over van de Boston Bruins en tekent voor zeven jaar. Hij moet een vaste waarde worden in de tweede lijn om Elias Petterson te ondersteunen. Maar misschien eindigt hij toch op de eerste lijn naast J.T. Miller. DeBrusk is gevreesd vanwege zijn snelheid en stabiele puntenproductie. Afgelopen seizoen kwam hij in 80 wedstrijden tot 40 punten met ruim zestien minuten ijstijd (negentien goals en 21 assists).

Daniel Sprong, forward. De Amsterdammer (27 jaar) kende wederom een goed seizoen. Dat is extra bijzonder omdat hij bij de Red Wings door coach Derek Lalonde als een jojo werd gebruikt. Ondanks het geschuif met Sprong kwam hij voor de tweede achtereenvolgende keer met beperkte ijstijd (twaalf minuten) vanuit de vierde lijn tot een +40 punten seizoen.
Wat betreft het aantal punten per 60 minuten behoort de Nederlander bij de top 20 van alle NHL-aanvallers van de afgelopen twee seizoenen (plek nummer 17)! Hij is bovendien de enige vierde lijn-speler in die top 20. Geen wonder dat de Vancouver-coach alles op alles wil zetten om bij Sprong de defensieve taken wat te versterken zodat hij completer wordt. Rick Tocchet deed dat eerder met succes bij Canucks-forwards Brock Boeser en Elias Pettersson.

Sprong kiest nu dus voor een enorme sportieve uitdaging: de kans op een top-six rol in een topteam. Zijn doel is om voor de lange termijn in Vancouver te blijven. De moeite die de technische staf (coach en general manager) deden om hem binnen te halen, gaf de doorslag om voor de helft van zijn oude salaris een eenjarig contract te tekenen. Sprong tekende dus voor één miljoen dollar en hij is in juni 2025 weer een UFA. De Nederlander negeerde daarmee lucratievere aanbiedingen van andere (minder presterende) teams. Vancouver kon niets anders aanbieden voor dit jaar vanwege de capspace problematiek.
Hier nog even nagenieten van een selectie van zijn NHL-goals voor de Penguins, Capitals, Ducks, Kraken en de Red Wings. Er zijn one-timers, off the rushes, tip-inns: classic Daniel Sprong.

belangrijke vertrokken spelers

Elias Lindholm, forward. Tekende voor zeven jaar bij de Boston Bruins. Lindholm kwam afgelopen seizoen eind januari over van de Flames. In de 39 wedstrijden (incl. play-offs) kwam hij voor de Canucks tot 22 punten (11 goals en 11 asists). De Bruins zien iets in hem wat de Canucks dus niet zagen.

Nikita Zadorov, defense. Bewandelde dezelfde weg als Lindholm. Kwam in December 23 over van de Flames maar vertrekt nu dus naar Boston. Daar tekende hij voor zes jaar en zal hij meer kracht en vechtlust moeten leveren in de wat fragiele defensie van de Bruins.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Jonathan Lekkerimaki, forward. de twintigjarige Zweed had zijn doorbraakseizoen in Zweden met Orebro HK. Hij realiseerde 31 punten in 46 wedstrijden (negentien goals en twaalf assists). Bovendien werd hij MVP tijdens het WK junioren 2024 (zeven goals in zeven wedstrijden). Lekkermaki zal komend seizoen starten voor Abbotsford in de AHL waar hij afgelopen seizoen al de laatste zes wedstrijden speelde (goal en een assist).

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IIHF

Wat kunnen we verwachten?

Een topgoalie want er is een doelman crisis in Vancouver. Elitegoalie Thatcher Demko is nog steeds geblesseerd (knie). Hij traint weliswaar weer maar over zijn start heerst veel onzekerheid. Daarnaast is de hele goalie staf op de schop genomen omdat er afgelopen seizoen vraagtekens waren bij de wijze waarop de goalies belast werden. Met Arturs Silovs hebben de Canucks een toptalent achter de hand maar ook hij wordt gehinderd door een knieblessure.

Daarom heeft Vancouver 0p 21 september Kevin Lankinen voor een jaar binnengehaald als free agent. Forward Joshua Dakota ligt er ook voor lange tijd uit. Bij hem is teelbalkanker vastgesteld. Het is nu met de onzekerheid van de goalies niet vas te stellen hoe stabiel de Canucks achterin zullen zijn. Wederom eerste worden in de Pacific zal lastig worden maar meedoen om de play-offs mag geen problem worden als een van beide goalies op tijd terugkeert in het net.

verwachte lijnen

Danton Heinen – J.T. Miller – Jake DeBrusk
Nils Hoglander – Elias Pettersson – Brock Boeser
Dakota Joshua – Teddy Blueger – Conor Garland
Daniel Sprong – Pius Suter – Kiefer Sherwood

Quinn Hughes – Tyler Myers
Carson Soucy – Filip Hronek
Elias Pettersson – Vincent Desharnais

Arturs Silovs
Kevin Lankinen
Thatcher Demko

Previous Tilburg verliest na penaltyshots tegen Duisburg
Next New York Rangers met weinig transacties op jacht naar succes