Dallas met vernieuwde defensie op jacht naar Sir Stanley


Foto: X Dallas Stars

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. De Dallas Stars baalden van het verlies in de Western Conference Finale tegen de Edmonton Oilers en hebben vooral defensief wat verse krachten gehaald.

LEES OOK: New York Rangers met weinig transacties op jacht naar succes

terugblik seizoen 2023-2024

Dallas kende een heel goed seizoen. Men won 52 wedstrijden, verloor er 21, zeven keer verlies in overtime en twee keer met shootouts. Werd daarmee tweede in de League, eerste in de Western Conference en eerste in de Central Division. Maar in de Western Conference Finale ging het mis. Tegen de Edmonton Oilers was het klaar na zes wedstrijden. De special teams lieten het afweten van de Stars in deze finale. De Oilers hadden 37.3% powerplay scores en 93.9 op de penalty kill. Er was geen houden aan voor de Stars. General manager Jim Nill en coach Peter DeBoer hebben de defensie versterkt en gezorgd voor een betere back-up goalie.

aangetrokken spelers

Colin Blackwell, forward. De 31-jarige Amerikaan komt over van Chicago waar hij maar 43 wedstrijden speelde en goad was voor vier goals en acht assists.

Brendan Smith, defense. De 35-jarige Canadees moet voor wat ervaring zorgen in de laatste lijn. Speelde vorig seizoen in New Jersey en komt als free agent naar Dallas. Hij was in Jersey goed voor 63 wedstrijden met vijf goals en tien assists en gemiddeld zestien minuten ijstijd.

Casey DeSmith, goalie. De 33-jarige Amerikaan komt ook als free agent naar Dallas om eerste goalie Jake Oettinger te ondersteunen. Hij speelde 29 wedstrijden in Vancouver en kwam tot 2.89 goals against en een save percentage van .895. Eigenlijk is dat niet genoeg. De vertrekkende goalie Scott Wedgewood scoorde zelfs nog iets beter met .899.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Casey DeSmith

Ilya Lyubushkin, defense. De 30-jarige Rus komt voor twee jaar en 6.5 miljoen over als free agent van Toronto. Vorig seizoen was hij goed voor 74 wedstrijden verdeeld over Anaheim (55) en Toronto (19). Hij kwam in die 74 wedstrijden tot acht assists (vier voor ieder team).

Mathew Dumba, defense. De 30-jarige Canadees komt ook voor twee jaar de defensie versterken van Dallas. Net als Lyabushkin was hij free agent alleen Dumba krijgt een miljoen meer. Speelde 76 wedstrijden waarvan achttien bij Tampa en 58 bij Arizona. Goed voor vier goals en acht assists en een minus achttien.

Vertrokken spelers

Ryan Suter, defense. De 39-jarige Amerikaan gaat voor een jaar naar St. Louis als free agent. Speelde alle 101 wedstrijden. Met gemiddeld achttien minuten ijstijd. In die 101 wedstrijden goed voor drie goals en achttien assists en een plus zeventien.

Joe Pavelski, forward. De 40-jarige hangt na achttien seizoenen NHL en 1332 wedstrijden de schaatsen aan de wilgen. Goed voor 476 goals en 592 assists.

tekst gaat verder onder de foto

Joe Pavelski heeft nu tijd over voor andere hobbies. Foto: Instagram Joe Pavelski

Scott Wedgewood, goalie. De 32-jarige Canadees gaat naar Nashville als back-up achter Juuse Saros.

Craig Smith, forward. De 35-jarige Amerikaan gaat als free agent naar Chicago voor een jaar. Zijn cijfers waren 75 wedstrijden negen goaks en elf assists in reguliere competitie. In de play-offs kwam hij tiot tien wedstrijden met drie assists.

Radek Faksa, forward. De 30-jarige Tsjech ging via een trade naar St. Louis voor toekomstige vergoedingen. Goed voor 82 wedstrijden acht goals en twaalf assists.

Jari Hankapaa, defense. De 32-jarige Fin gaat als free agent naar Toronto. Speelde 64 wedstrijen en kwam tot twee goaks en tien assists.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Mavrik Bourque, forward. De 22-jarige first round pick nummer dertig 2020 heeft afgelopen seizoen zijn debuut gemaakt. Hij mocht een wedstrijd spelen maar bleef zonder goal en assist. In de AHL bij de Texas Stars was hij goed voor 77 punten in 71 wedstrijden met 26 goals en 51 assists.

Lian Bischel, defense. De 20-jarige Zwitser is in preseason gekoppeld aan Matt Dumba. De verwachting is dat hij zijn debuut gaat maken in de NHL dit seizoen. Vorig seizoen speelde hij nog in de SHL bij Rogle. 29 wedstrijden met twee goals en twee assists. En in de AHL zestien wedstrijden met een goal en zes assists.

wat kunnen we verwachten?

De wat oudere defensieve spelers zijn vertrokken of gestopt en er is wat verjongt. Zal dat voldoende zijn? In principe zijn de play-offs wel te halen voor de Stars. Maar de back-up goalie blijft een zwakke plek. Maar dat is bij vele teams in de NHL en niet alleen bij de Stars.

vermoedelijke lijnen

Jason Robertson – Roope Hintz – Wyatt Johnston
Mason Marchment – Matt Duchene – Tyler Seguin
Jamie Benn – Mavrik Bourque – Logan Stankoven
Evgenii Dadonov – Sam Steel – Colin Blackwell

Esa Lindell – Miro Heiskanen
Thomas Harley – Ilya Lyubushkin
Lian Bichsel – Mathew Dumba

Jake Oettinger
Casey DeSmith

Previous New York Rangers met weinig transacties op jacht naar succes
Next Edmonton Oilers gaan all in dit seizoen of toch niet?