Verrassing in de Eredivisie en doelpuntenfestijn in de CEHL

Het weekend is begonnen met een spannende Hockeynight on Friday. In de Eredivisie stond de Randstadkraker tussen de Zoetermeer Panters en de Utrecht Dragons op het programma. Tilburg Trappers nam het op tegen de Smoke Eaters Geleen. In de CEHL ontving Den Haag de Grizzly beren van Nieuwied, in het Thialf-stadion vochten de Flyers tegen HYC Heylen Vastgoed en de Mechelse Haaien troffen de Duitse Rockets van EG Diez-Limburg. Chiefs Leuven kreeg ipv twee overwinningen afgelopen weekend twee nederlagen met 5-0 voor de kiezen. Teveel imports. Wordt vervolgd want Leuven gaat in beroep tegen de uitspraak.

Eredivisie

Zoetermeer Panters – Utrecht Dragons 2-4

Voor bijna 400 toeschouwers maakte de Draken uit Utrecht duidelijk dat haar ambities in de top vier van de Eredivisie liggen. Zoetermeer eindigde vorig jaar nog als vierde maar kreeg gisteravond in de Silverdome voor eigen publiek de pin op de neus gedrukt met een 2-4 nederlaag. En dat terwijl deze week Utrecht nog afscheid moest nemen van Lester Brown die naar Amerika vertrok.

Binnen drie minuten stonden Panters al 0-2 achter. Voor Utrecht was het 17-jarige toptalent Ramses van Brunschot (twee goals) meteen weer op dreef: na één minuut scoorde hij al de fraaie assistloze 0-1. Nog geen 100 seconden later bracht Dragon Martijn Geerlings (assist) tijdens een powerplay situatie de Canadese nestor van Utrecht Matt Caranci (goal) in stelling voor de 0-2.

Dragon Matt Caranci in afwachting van de puck. Foto: IJshockeyfoto.nl

Met minder dan twee minuten op de klok beten de Panters vlak voor de eerste break eindelijk terug. Steraanvaller Dominykas Bisturys (goal) rondde voorbereidend werk van Attila Birke (assist) vakkundig af: 1-2.

In periode twee hielden beide goalies hun net schoon maar periode drie werd een herhaling van de eerste periode. Utrecht scoorde deze keer binnen 27 seconden (!) twee keer. Jason Boerenboom zette de 1-3 tijdens een powerplay op het scorebord. En vrijwel direct daarna scoorde Ramses Van Brunschot zijn tweede treffer van de avond. Met nog minder dan drie minuten te gaan maakte Rick van Haren de 2-4 voor Zoetermeer.

Utrecht pakt zo zijn tweede overwinning op rij en daarmee de voorlopige koppositie in de Eredivisie. De Panters gaan zondag dertien oktober in Den Bosch op jacht naar hun eerste overwinning tegen de Red Eagles.

Tilburg Trappers II – Smoke Eaters Geleen 5-2

Tijdens een fanatieke wedstrijd moest Geleen 20 minuten “sin bin” voor lief nemen tegenover acht strafminuten voor Tilburg. Wat betreft de shots on goal verhouding was het precies omgedraaid: 29-14 voor de Trappers.

De talenten uit Tilburg kenden een redelijke eerste, een uitstekende tweede en een zwakke derde periode. Door het overwicht in goals in periode één en twee konden de Trappers tijdens de laatste periode bij een 4-0 voorsprong wel tegen een stootje. Voor de Smoke Eaters was het juist andersom. Periode twee was ronduit zwak maar periode drie juist weer sterk en dat biedt de mannen uit Geleen perspectief voor de komende wedstrijden.

Smoke Eater Sem Creuwels controleert de puck tijdens een aanval van Geleen. Foto: IJshockeyfoto.nl

Bij Tilburg viel vooral het spel van defenseman en regisseur Damian Leppers (drie assists) op. Met zijn spelinzicht wist hij menig forward aan Tilburgse zijde in stelling te brengen. Een andere defenseman Nils Schramm (twee goals) toonde zich een echte two way player door ook offensief zijn steentje bij te dragen met zijn treffers. De opvallendste forward aan Tilburgse zijde was Donny Belkom (goal en twee assists) die met zijn drie punten ook een prima avond had. Goalie Marek Ambra hield in de eerste twee periodes zijn goal schoon (tien shots on goal). Zijn vervanger in periode drie Mendo Dijk moest twee keer vissen bij vier Limburgse schoten op doel.

Voor Geleen boog Goalie Stef Verhulst vijf keer bij 29 schoten (0.828% sv). Kane Keulen verzette zich met hand en tand tegen de Trappers maar dat leverde hem wel twee penalties op (zes minuten). Forward Quinten Huijnen scoorde in periode drie de eerste treffer voor Geleen in deze wedstrijd. Collega-forward Jord Smit (goal en assist) nam Geleen in de derde periode bij de hand. Het was niet genoeg om nog in de buurt van de Trappers te komen.

CEHL CUP

UltimAir HIJS Hokij Den Haag – EHC Die Bären Neuwied 6-3

In een spannende wedstrijd in de CEHL maakte Den Haag het verschil tegen Neuwied in de laatste tien minuten. Nadat Janeck Sperling de Duitsers op 3-3 schoot in minuut 47 zorgde Donovan de Zwart drie minuten later weer voor de voorsprong. Een powerplay goal van Nick Verschuren vijf minuten voor tijd gooide het duel helemaal op slot terwijl ‘The Viking’ Eric Backman nog een empty netter scoorde voor de eindstand van 6-3. Justin Evers scoorde twee keer in dit duel. De 1-0 en 3-2 kwamen van zijn stick. Man of the match werd HIJS goalie Brad Magnus. Die had het redelijk druk in de wedstrijd.

#33 Brett Magnus Foto: Robert Bos

Unis Flyers Heerenveen – Heylen Vastgied HYC 1-3

In hun eerste wedstrijd om de CEHL Cup liep Heerenveen in eigen huis tegen een nederlaag op. Na de eerste periode was er nog niets aan de hand. Heerenveen was op voorsprong gekomen door Henri Ruotsalainen die op maat de puck kreeg toegespeeld van achter de goal door Tuukka Rajamaki en Ruotsalainen kon ongehinderd de hoek uitzoeken. Emiel Goris verspeelde wel erg makkelijk de puck twee keer.

In de tweede periode waren er twee straffen achter elkaar voor nodig om Herentals de gelijkmaker te laten scoren. Victor Nordemann en Jay de Ruiter konden twaalf seconden na elkaar de strafbank op. Uit de 5-on-3 was het Roope Juhani Niskanen die met een van richting veranderd schot de 1-1 kon aantekenen. Na veertig minuten was dat ook de tussenstand. Wie trok er in de derde periode aan het langste eind? Dat waren de mannen uit Herentals. Heerenveen ging wisselen en daardoor lag het veld open waarna Flyers goalie Martijn Oosterwijk eerst redde op een intikker van Toby Gentry, daarna de puck werd ingeschoten door Chad Piccart en via de rebound was het wederom Gentry die de puck in het lege doel kon schuiven. Herentals maakte het nog af een paar minuten voor tijd met een empty netter van Niskanen.

Mechelen Golden Sharks – EG Diez Limburg 4-7

Mechelen startte uitstekend in de CEHL Cup door twee snelle goals van Ax’l Kila en Jorre Blomme. Maar de bezoekers uit Duitsland scoorde al snel de aansluitingstreffer. Antons Sinegubovs zorgde daarvoor. Teveel straffen in de tweede periode braken de Mechelaren op. Maar liefst twee powerplay goals 5-on-3 en twee 5-on-4 zorgde voor een vorosprong voor Diez van 5-2. Sami Tamminen, Thomas Lichnovsky, Marcel Kurth en Alexander Seifert troffen doel. Twaalf seconden voor de tweede pauze maakte Verners Egle het weer spannend met de 3-5. In de laatste periode scoorde Diez nog twee keer en het laatste woord was van Mechelen maar de 4-7 was puur voor de statistieken.

Previous Edmonton Oilers gaan all in dit seizoen of toch niet?