Vuurwerk op het ijs, een dagje Kölner Haie


Showtime in Keulen, de spelers betreden heet ijs. Foto: Iris Martens

Op vrijdag 20 september startte in Duitsland het nieuwe seizoen met de wedstrijd tussen de Kölner Haie en de landskampioen van 2024 Eisbären Berlin. Met 18.600 toeschouwers (!) was de enorme en fraaie Lanxess Arena in Keulen tot aan de nok toe gevuld (inclusief enkele honderden uit Berlijn overgevlogen Eisbären-supporters). Face-off.nl was aanwezig en kreeg wat het verwachtte: vuurwerk, zowel wat betreft de show als het spel op het ijs.

LEES OOK: Kölner Haie en Düsseldorfer EG zorgen voor ijshockey feest tijdens Winter Classic

Afhankelijk van waar je in Nederland woont, ben je binnen één tot drie uur rijden bij de enorme parkeergarage naast de Arena. Op een paar honderd meter afstand van de het stadion bevindt zich het trainingscomplex met daarin de Haiestore. Daar is het een drukte van belang en vliegen Haie-tassen, -caps, -pyjama’s, -hoodies, -badlakens en -wedstrijdjerseys als warme broodjes over de toonbank. Op het stadionplein is het gezellig: zingende fans, volle restaurants en lange rijen bij de bratwurst kraampjes. Ga je naar binnen dan kun je ook daar terecht bij allerlei barretjes en wandel je vervolgens naar je hockeyseats. Voorafgaand aan de wedstrijd word je eerst op een knallende startceremonie getrakteerd en dan is het showtime.

De wedstrijd zelf valt vooral op door het enorm hoge tempo en de gedisciplineerde manier van spelen. Berlijn is niet zomaar kampioen geworden. De ijsberen beschikken over dodelijke sluipschutters en een topgoalie. Deze avond zijn het vooral de uit de AHL afkomstige 27-jarige Canadees Gabriel Fontaine (twee goals en twee assists) en de 31-jarige Amerikaanse topgoalie Jake Hildebrand  (25 saves, 0.926%) waar de Haaien hun tanden op stuk bijten.

De 2-6 nederlaag voor Keulen is geflatteerd maar het verlies is terecht. Berlijn is alleen in periode twee even de controle over de wedstrijd kwijt maar leunt dan zwaar op goalie Hildebrand. De eerste de beste kansen die de ijsberen vervolgens krijgen, zijn meteen raak. Keulen schaatst achter de feiten aan en loopt telkens in de val. Lichtpuntje voor de Haie is het spel van het 19-jarige toptalent Marco Müntzenberger (goal). De 1m 96 lange en 95 kilo zware forward is snel, wendbaar en scoort makkelijk. Hij maakte met die tweede Keulse treffer zijn eerste goal in de DEL.

tekst gaat verder onder de video

Na afloop nemen de spelers afscheid van het publiek, op het ijs zijn dan al drie (!) tv-stations aan de slag met de spelers om de eerste reacties te krijgen na het topduel. Wij als toeschouwers kunnen vlotjes richting huis, een prachtige ijshockey-ervaring rijker.

Dus wil je de sensatie van een topijshockeywedstrijd in een NHL-achtige sfeer ervaren, dan is een tripje naar Keulen zeker de moeite waard. Wees op tijd met kaarten bestellen, dat scheelt in de prijs van een kaartje. Je kan kaarten online maar ook fysiek in de Haiestore kopen. Voor meer informatie: Tageskarten | Haie.de

Previous Amazon prime FaceOff Inside the NHL
Next Florida kleineert Boston in periode één, Utah wint eerste wedstrijd