Herstel Boston en Toronto, blamage voor Detroit Red Wings


Boston
Foto: X Detroit Red Wings

Afgelopen nacht kwam de NHL echt op stoom. Maar liefst achttien teams kwamen in actie en wederom verraste “nieuwkomer” Utah Hockey Club met een tweede zege op rij. St. Louis en Ottawa pakten ook hun tweede overwinning en de Penguins zetten de Red Wings voor schut door in Detroit een forse overwinning te boeken. Boston en Toronto herstelden zich van hun beschamende openingswedstrijden.

LEES OOK: Goal Daniel Sprong, vernedering voor Penguins, Oilers

Boston Bruins – Montreal Canadiens 6-4

Waarschijnlijk was Montreal-goalie Sam Montembeault nog bont en blauw van de schotenlawine van afgelopen woensdag toen hij met 48 saves een waanzinnige shut-out realiseerde voor Montreal. Een andere reden om hem te vervangen voor back-up goalie Cayden Primeau (0.793%) is eigenlijk ondenkbaar. Primeau had het zwaar met zes tegentreffers uit 26 schoten. Dat is bijzonder zwak vergeleken bij het goaliewerk van Montembeault. De Bruins waren namelijk helemaal niet veel sterker dan de Canadiens (SOG-ratio 26-24 voor de Bruins). Voor Boston stond Jeremy Swayman (20 saves, 0.839%) weer in de goal. Hij kende een stroeve avond en mist duidelijk nog wedstrijdritme. Twee andere grootverdieners namen wel hun verantwoordelijkheid. David Pastrnak (goal en assist) en aanwinst Elias Lindholm (goal en twee assists) maakten het verschil in deze wedstrijd. Vierde lijnspeler Mark Kastelic (twee goals) had een waanzinnig rendement voor de Bruins. In ruim tien minuten ijstijd noteerde hij naast zijn treffers een +3 en kwam hij tot drie schoten op goal.

 

Ottawa Senators – Florida Panthers 3-1

Senators-goalie Linus Ullmark liet zien waarom Ottawa hem een moddervet vierjarig contract van ruim acht miljoen dollar per jaar heeft laten tekenen (2025-2029). Ullmark pakte met 30 saves (0.968%) eigenhandig de overwinning voor Ottawa. De Panthers beten hun tanden stuk op de doelman en konden de 2-1 achterstand bij de start van periode drie niet meer ongedaan maken. Sterker nog tijdens een empty net-situatie brak Florida’s captain Alexander Barkov zijn stick en verloor hij de puck.

In zijn achtervolging op Tim Stützle (twee goals) raakte hij uit balans. Terwijl Stützle de 3-1 in het lege net schoof klapten hij en de vallende Barkov tegen de boarding. Barkov blesseerde daarbij zijn rechterbeen zo ernstig dat hij er geen gewicht op kon laten steunen en met behulp van zijn teamgenoten het ijs moest verlaten. Dit kan wel eens een heel dure gebroken stick blijken voor de Panthers. Zonder Barkov bijten de roofkatten een stuk minder hard.

 

New Jersey Devils – Toronto Maple Leafs 2-4

Ook in deze wedstrijd werd het verschil door de doelmannen gemaakt. Toronto ’s topgoalie Joseph Woll is weer eens geblesseerd (what else is new?) maar de Leafs hebben prima vervangers gecontracteerd. Gisteren was er het NHL-debuut van de 23-jarige Zweed Dennis Hildeby Hij bluste met zijn 22 saves (0.917%) bijna alle helse vuren die de Devils in zijn doelgebied ontstaken. Aan de overkant had zijn landgenoot Jacob Markstorm een mindere avond (0.818%). Voor Toronto was het naast Hildeby vooral de vierde lijn die de overwinning veilig stelde. Vooral defenseman Steven Lorentz (goal en assist) was een plaag voor de Devils.

De prima Donna’s uit Toronto gedroegen zich weer als prinsesjes op de erwt: Mitch Marner, Auston Matthews en William Nylander waren wel aanwezig op het ijs maar hadden geen enkele impact (alle drie nul punten). Nylander liet zich aan het einde van de wedstrijd nog eens van zijn slechtste kant zien door een volkomen zinloze overtreding te maken en daarna met veel misbaar de puck weg te rammen. In plaats van twee minuten straf hadden dat er zomaar ook tien kunnen zijn. De Leafs kwamen er door in de problemen maar de overwinning werd uiteindelijk veilig gesteld.

Detroit Red Wings- Pittsburgh Penguins 3-6

Terwijl general manager en Red Wings-legende Steve Yzerman deze zomer bakken met geld uitgaf aan contractverlengingen (Moritz Seider, Lucas Raymond, Joe Veleno en Patrick Kane) en nieuwe spelers (Vladimir Tarasenko en goalie Cam Talbot) liet hij coach Derek Lalonde op het trainersbankje zitten. Als deze wedstrijd exemplarisch wordt voor het seizoen, halen beiden de kerst niet. De Penguins werden woensdag helemaal afgeserveerd door de New York Rangers en speelden ook gisteren maar matig. Maar dat was wel voldoende om de Red Wings op een dikke 3-6 nederlaag te trakteren. De koningspinguïns van dienst waren Anthony Beauvillier (twee goals) en Evgeni Malkin (twee assists). Scherpschutter namens Detroit was Alex de Brincat. Hij leverde twee goals en een assist maar kwam toch op een -2 (!) uit.

 

Na$hville Predators – Dallas Stars 3-4

Dagobert Duck bestaat en hij woont in Nashville. Nergens werden zoveel dollars uitgegeven tijdens het voorseizoen als in Ca$hville. Vooral voor Jonathan Marchessault (twee assists) en Steven Stamkos werden oogverblindende bedragen op tafel gelegd. Maar een goed team kan je niet kopen zo werd gisteren wel duidelijk. In een wedstrijd met drie verschillende gezichten verloren de Sabeltandtijgers het uiteindelijk in periode twee. Via een 0-0 stand uit periode één speelden de Stars Nashville helemaal zoek.

Dallas kon daardoor met een 1-4 voorsprong de kleedkamer bezoeken voor de tweede pauze. In de laatste periode zetten de Predators hun klauwen in het Texaanse vlees van de Stars en kwamen ze met twee treffers nog dicht bij de gelijkmaker. Topgoalie Jake Oettinger (0.917%) hield met zijn dertig saves de punten echter in de kluis van de Stars. Mason Marchment (twee goals) schoot met scherp voor Dallas en Filip Forsberg (goal en assist) was de gevaarlijkste Predator namens Nashville.

 

New York Islanders – Utah Hockey Club 4-5 OT

Het sprookje van Utah begint met twee overwinningen op rij onder een gelukkig gesternte. De Islanders en de “new boys” hielden elkaar de gehele wedstrijd in evenwicht. Nooit was het verschil meer dan één treffer en ook in het aantal shots on goal ontliepen de teams elkaar niet: 25-26 voor Utah. Overtime was dan ook een logisch gevolg. Het 21-jarige supertalent Dylan Guenther (twee goals) besliste de wedstrijd met zijn tweede treffer in de derde minuut van overtime. Routinier Clayton Keller noteerde twee assists voor Utah en Anthony Duclair (goal en assist) was de beste Islander.

 

Minnesota Wild – Columbus Blue Jackets 3-2

Terwijl de Blue Jackets nog in rouw verkeren vanwege het verschrikkelijke verlies van hun sterspeler Johnny “hockey” Gaudreau moesten zij zich net als de andere teams opladen voor de start van het nieuwe seizoen. Columbus deed dat bewonderenswaardig en kwam in periode drie dicht in de buurt van de gelijkmaker maar moest uiteindelijk met lege handen van het ijs. Voor Minnesota waren Matt Boldy (goal en twee assists) en goalie Filip Gustavsson (0.939%, 31 saves) de opvallendste spelers. De succesvolste Blauwbloes was het 21-jarige toptalent Kent Johnson (goal en assist).

 

San Jose Sharks – St. Louis Blues 4-5 (OT)

In San Jose begint de wederopbouw van haar hockeyteam langzaam gestalte te krijgen. Topprospect en nr. 1 draftpick 2024 Macklin Celebrini (18 jaar) kende met een goal en een assist een prima start voor de Sharks. Wel was hij aanwezig bij twee van de vijf tegentreffers. De Sharks opereerden eigenlijk zoals de Canucks een dag eerder. Met een 4-1 voorsprong aan het einde van periode twee leek er niets aan de hand maar uiteindelijk viel de overwinning toch in het water. De Sharks liepen via een 2-1 voorsprong uit naar een comfortabele 4-1. In de derde periode kwam St. Louis terug in de wedstrijd. De gelijkmaker viel ruim veertig seconden voor tijd en in de eerste minuut van overtime stelde Brayden Schenn (goal) de zege voor de Blues veilig.

 

Buffalo Sabres – LA Kings 3-4

Terwijl de Buffels hun sabels met 33 schoten bot vierden op LA-goalie Darcy Kuemper (0.970%, 32 saves), kon de Botoxadel aan de hand Kings-veteraan en uitblinker Anze Kopitar (drie goals) toeslaan. Bij een 1-1 stand gaf hij in de laatste anderhalve minuut van de derde periode met twee treffers glans aan zijn natural hattrick. LA heeft de eerste punten in de tas. De derde nederlaag op rij voor de Sabres is een feit.

 

Previous Goal Daniel Sprong, vernedering voor Penguins, Oilers
Next Nijmegen, Eindhoven aan kop, Tilburg stunt, slachting in het Noorden