Leeuwarden en Eindhoven blijven winnen, Amsterdam zakt weg


Foto: Facebook Capitals Leeuwarden

Met twee topwedstrijden op het programma was het gisteren een prachtige hockey-avond in de Eredivisie. Zowel Eindhoven als Leeuwarden gingen ongeslagen het ijs af. De Capitals troffen titelverdediger Amsterdam en De kemphanen kruisten de sticks met GIJS Marne Groningen. In Dordrecht joegen de leeuwen op de welpen van de Tilburg Trappers en in Utrecht vochten de Dragons met de Red Eagles om een plek in de subtop.

LEES OOK: Nijmegen bindt ook Zoetermeer aan de zegekar

GIJS Marne Groningen – Eindhoven Kemphanen 2-6

De Noorderlingen ontvingen de Kemphanen in hun wederom volle en sfeerrijke Kardinge Arena (750 toeschouwers). Eindhoven liet zien een absolute titelkandidaat te zijn. In periode één en twee hadden de vechtvogels grote moeite om de Groningers van zich af te houden maar in periode drie sloegen de Hanen toe. De teams startten met een 2-3 stand en door drie onbeantwoorde Kemphanentreffers werd de eindstand bereikt: 2-6 voor de Brabanders. Kemphanen Roy Ansems (twee goals en twee assists), Jakob Karlsson (twee goals) en Mike Verschuren (assist) waren de absolute uitblinkers.

tekst gaat verder onder de foto

Jakob Karlsson viert een treffer (archief) Photo: 2024 © Roel Louwers

Eindhoven is nu samen met Nijmegen koploper maar heeft alleen een iets minder gunstig doelsaldo dan de Devils. Voor de Groningers zijn de drie opeenvolgende nederlagen tegen drie topploegen (Leeuwarden, Nijmegen en Eindhoven) een wake-up call: met slechts drie punten uit vier wedstijden bungelen ze nu onderaan de Eredivisie terwijl het elftal de potentie heeft om in de top mee te draaien. Lukt het GIJS de komende weken om de aansluiting weer te vinden?

Leeuwarden Capitals – Amsterdam Tigers 5-3

In een voor de Tigers dramatisch verlopen derde periode vond de beslissing plaats in deze druk bezochte kraker (700 toeschouwers). Na de eerste twee periodes hielden de twee topploegen elkaar keurig in evenwicht: 2-2. In de laatste periode ontglipten de Capitals aan de klauwen van de Tijgers. Bij een 4-2 voorsprong van de Capitals leek het nog spannend te worden toen de Amsterdamse uitblinker van dit seizoen Luca Konstantin Häufler (goal) de 3-4 scoorde. Onhandig was dan ook de hookingpenalty die Tiger Stijn Knoop in minuut 57 pakte. In de powerplaysituatie die in minuut 59 volgde, scoorde de Leeuwardense sterspeler Daniel Spratek (twee goals en een assist) uit een assist van die andere topper Patrik Janáč (twee goals en twee assists) de bevrijdende 3-5.

Leeuwarden was net op tijd los en werd niet meer gegrepen door de Tigers. Als je naar het doelsaldo kijkt zie direct het probleem van de Amsterdammers: 0. Achttien treffers voor en achttien treffers tegen. Dat zijn veel te veel tegengoals. Daar komt bij dat topgoalie Jaimy Missler al een paar keer voortreffelijk heeft gekeept. Er glippen dus gewoon te veel vijandige forwards door de Amsterdamse defensie. Zodra de Tigers het lek weten te dichten, kan de blik weer naar boven worden gericht. Komend weekend moeten de Tigers aan de bak voor de halve finale van de nationale bekercompetitie tegen de Flyers uit de CEHL. Daar kan het eerherstel beginnen.

Utrecht Dragons – Red Eagles ’s Hertogenbosch 4-3

Voor een lekker volle Vechtse Banen-Arena (750 toeschouwers) ontwikkelde zich een jacht om de aansluiting bij de subtop (Red Eagles) en een plek in de top van de eredivisie (Dragons). Aan het begin van periode drie viel de beslissing. In minuut 46 en 49  scoorden Jason Boereboom (goal) de 3-2 en Ramses Brunschot (goal) de 4-2.). Bovendien keerde Dragons-goalie Eline Gabriele menig schot tot frustratie van de Bossche aanvallers.

De aansluitingstreffer voor de Red Eagles van Jeroen Broek (twee goals) kwam te laat. Utrecht staat nu derde in de ranglijst met twee wedstrijden meer gespeeld dan de ongeslagen nummer vier Leeuwarden. Den Bosch zakt weg en vinden we terug op de tiende plek. Er is echter geen reden tot paniek voor de Red Eagles: ze spelen goed en plek vijf (Tilburg Trappers) heeft maar drie punten meer.

Dordrecht Lions – Tilburg Trappers Eredivisie 3-2

De Lions kregen voor een kleine 300 bezoekers loon naar werken. Met deze overwinning nestelen ze zich in de middenmoot van de Eredivisie. In minuut 56 viel de beslissende 3-2 voor de Lions door een goal van sterspeler Arthur Panchenko op aangeven van uitblinker Valentijn Scheffe (twee assists). De Trappers lieten wederom zien een aanwinst voor de competitie te zijn. De jonge honden konden zich aan het einde niet goed beheersen en kwamen door Game misconducts van Jimmy Versluis (kicking en fighting)en Nils Schramm (fighting) na 50 minuten in de problemen. De Leeuwen straften dat genadeloos af.

Arthur Panchenko (archief) Foto: Mark Heeren Fotografie

 

 

Previous Sprong wint met Vancouver, Rangers tikken Toronto knock out
Next Tilburg Trappers verslaan Indians op bezoek in Hannover